2 jenis mad’u

Read carefully. M.A.D’.U.
NOT madu!

Hehe…mungkin ada banyak la jenis mad’u tapi hari ni saya nak sebutkan 2 sahaja.

Golongan pertama adalah golongan bijak pandai. Usually orang yang Visual atau Auditory. Selalunya top students,belajar di luar negara, dalam negara pun ada juga especially di IPT ternama, professionals dan yang seangkatan dengannya. Mereka ni adalah knowledge seeker. Pengalaman saya mendekati mereka adalah dengan cara ilmu dan kepintaran bercakap/berhujah. Ilmu kita mesti tip top. Dalil dan hujah kena hafal. Sekali-sekala buat aktiviti santai mcm makan ais krim di pantai.

Golongan kedua adalah golongan yang saya kategorikan sebagai kinestatik. Mereka ‘nampak’ tak berminat dengan usrah, tak boleh nak commit dll. Saya nak ingatkan diri saya di sini, kalau mad’u tak jadi…itu bukan salah mad’u. Muhasabah diri sendiri dulu ye. Pengalaman saya mendekati golongan ini, banyakkan aktiviti santai dan fizikal. Kinestatik kan! Contohnya: panjat bukit, kayak, aktiviti pantai dll. Usrah dan ceramah berpanjangan kurang berkesan. Sekali sekala ok.

Kenali kategori mad’u adalah fasa paling penting dalam tajmik. Supaya kita dapat rancang strategi dan aktiviti yang terbaik utk mereka.

Jangan ikut kebiasaan kita sahaja. Jangan pukul rata semua!

Advertisements

About affizamohammad

Dilahirkan pada 1 Mei 1984. Ayah & Emak perkenan untuk memberi nama Siti Affiza Mohammad kepada anak ke-2 mereka. Membesar di Telok Panglima Garang, Selangor. Latar belakang pendidikan: - TADIKA KEMAS Batu 9 Kebun Baru (1990) - Sekolah Kebangsaan Kebun Baru (1991-1996) - Sekolah Aminuddin Baki, Kuala Lumpur (1997-1999) - MRSM Balik Pulau, Penang (2000-2001) - Sunway College (2002-2003) - The University Of Adelaide, Australia (2004-2006) Mengikat Mitthaqan Ghaliza dengan Muhamad Riduan bin Ramli pada 9 Mac 2008.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s